“Goedemorgen, met Microsoft. We willen graag een update doorvoeren op uw computer. Kunt u mij vertellen wat het wachtwoord is zodat we er online bij kunnen? En voor verificatie heb ik ook uw creditcard gegevens nodig.” Dit is een typisch voorbeeld van een internetoplichter. Deze truc wordt ook wel spoofing genoemd. Spoofing komt in verschillende vormen voor: via telefoontjes, via e-mail, vervalste websites of vervalste IP-adressen. In deze blog vertellen we je meer over het concept spoofing en hoe je dit kunt herkennen en voorkomen.
Wat is Spoofing
Spoofing is een truc die wordt gebruikt door internetoplichters om aan jouw gegevens te komen. In de basis betekent spoofing ‘het voordoen als iemand anders met kwade doeleinden’. Er zijn veel verschillende vormen van spoofing, waarvan de meeste gebruikte vormen ‘vervalste e-mails’ en ‘vervalste telefoontjes’ zijn. Wellicht herken je dit en heb je wel eens zo’n vervalste e-mail of vervalst telefoontje gehad. Vaak zijn deze e-mails of telefoontjes in het Engels of gebrekkig Nederlands.
Wees alert
Wij zeggen bij Technofarm ICT-Service altijd: wees alert! Vraagt een bedrijf om jouw creditcard of bankgegevens? Nooit doen. Een echt bedrijf doet dit namelijk niet. Waarom zou Microsoft of Apple jouw bankgegevens nodig hebben via e-mail of telefoon? Wel kan het in zeldzame gevallen zijn dat spoofing van een betrouwbaar e-mailadres komt. Geef ook dan nooit zomaar jouw gegevens weg. Mogelijk is iemand anders ook slachtoffer geworden van spoofing, en wordt dat account nu gebruikt om vertrouwen te wekken bij nieuwe slachtoffers.
Het doel van internetoplichters
Internetoplichters willen graag jouw gegevens hebben voor criminele doeleinden. Ze gebruiken dan ook vaak spoofing om achter jouw gegevens te komen. Vaak doen ze dit in combinatie met malware, waarover we eerder een blog hebben geplaatst.
Spoofing voorkomen
Het is onmogelijk om spoofing te voorkomen, maar er zijn wel wat trucjes om het te reduceren. Vooral e-mailspoofing is makkelijk terug te dringen met onze Office 365 oplossingen, waarbij we een sterke spamfilter voor je instellen. Veel vervalste e-mails komen dan automatisch in de spambox binnen. We raden ook aan om altijd voorzichtig te zijn met vreemde telefoontjes, e-mails en websites.
Vertrouw je een mailtje of website niet? Neem contact op met de ICT specialisten van Technofarm. Zij helpen je graag om jou zo veilig mogelijk digitaal te houden.