Je hebt vast al wel eens van het woord gehoord: ‘phishing’. Kort gezegd: hackers doen zich via sociale internetkanalen voor als een bedrijf of iemand anders en proberen jou op een link te laten klikken. Deze link kan kwaadaardige doeleinden hebben zoals virus installatie of een neppe bank website waar hackers hopen dat je je gegevens zomaar invult zodat zij deze kunnen onderscheppen. Omdat we bij Technofarm zien dat onze klanten steeds vaker te maken hebben met phishing, informeren we je in deze blog over hoe phishing te herkennen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Herkenning
Stel, je krijgt een mail van de Rabobank, waarin ze je laten weten dat je een nieuwe bankpas krijgt. Je moet vervolgens eventjes op onderstaande link klikken en je gebruikersnaam en wachtwoord invullen om deze pas op te laten sturen. Zou je dat zomaar doen?
Er zijn een aantal trucjes om phishing te herkennen. Vaak gelden deze trucjes voor alle sociale internetkanalen maar we richten ons in deze blog speciaal op e-mails.
1. Waar je als allereerst goed naar moet kijken, is de spelling en grammatica van de mail. Vaak komen phishing mails van buitenlandse hackers, die hun berichten door Google Translate halen. Meestal zorgt dit voor spelfouten of verkeerde grammatica.
2. Let op waar de e-mail vandaan komt. Vaak wordt de phishing mail wel vanuit naam ‘Rabobank’ verstuurd maar komt de email van een heel ander account. Als afzender staat er dan ‘Rabobank Nederland <uqpkn@vgnm.ru>’. Uiteraard vertrouwen we deze afzender niet. Let wel op: vaak kunnen de phishing mails ook vanuit een echte bedrijfsmail komen.
3. Check waar de link naartoe verwijst. Voordat je op een link in je email klikt, kan je zien waar deze heen verwijst. Als je met je muis op de link gaat staan (nog niet klikken!) kan je linksonder in beeld het verwijsadres zien. Zie je dat de verwijslink ‘https://www.rabobank.nl’ is: waarschijnlijk geen probleem. Zie je dat de link ‘https://www.yhggio.pl’ is: oppassen geblazen!
Wat te doen?
Helaas kunnen we het ontvangen van dit soort mails niet tegengaan. Je moet dan ook zorgen dat je alert blijft bij het bekijken en openen van dit soort mailtjes. Herken je een phishing mail, zorg dan dat je deze direct markeert als spam in je emailprogramma en verwijder desnoods de mail. Heb je twijfels over een phishing mail, dan kun je altijd het bedrijf waar het vandaan komt bellen met de vraag of dit vanuit hun komt. Ook kan je uiteraard contact met de specialisten van Technofarm opnemen. Zij staan elke werkdag voor je klaar om je te helpen veilig online te blijven.