De wereld is in de ban van AI: Artificial Intelligence. Waarschijnlijk kent iedereen inmiddels ChatGPT, het handige hulpje die een antwoord heeft op al je vragen. Inmiddels zijn er steeds meer bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van een AI systeem, uiteenlopend van chatbots tot volledige proces automatiserende software. Microsoft heeft recentelijk ook een AI hulp beschikbaar gesteld: Microsoft Copilot. Wij hebben alles wat je moet weten over deze nieuwe tool op een rijtje gezet.
Hulp bij Excel, Powerpoint, Outlook, Teams, Word en Edge
Zoals de naam al zegt, Copilot is eigenlijk je copiloot/assistent bij het werken in Microsoft 365. Copilot is geïntegreerd in de bekende apps zoals Excel, Powerpoint, Outlook, Teams, Word en Edge maar ook in andere Microsoft 365 apps. Het hulpje werkt eigenlijk net zo als ChatGPT: aan de rechterkant van de Microsoft 365 app verschijnt een soort chatbot die je alles kunt vragen. Echter kan Copilot zelf ook dingen uitvoeren binnen één van de apps. Je kunt bijvoorbeeld vragen om data te analyseren in Excel, notulen te maken van een vergadering in Teams of een alinea beknopter te maken in Word.
Geautomatiseerde systemen
Waarom is dit nu zo belangrijk? AI kan je helpen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Wanneer je een Teams vergadering hebt gehad scheelt het bijvoorbeeld notulen maken. Je kunt je dan dus richten op zaken die een stuk belangrijker zijn. Daarnaast is het analyseren van data in Excel vaak een lastige opgave. Het duurt vaak even voordat je de juiste formules gevonden hebt op internet. Copilot biedt oplossing door een snelle data-analyse waarbij het zoeken naar formules niet meer nodig is.
Gevaren aan AI
Helaas zitten er ook gevaren aan Copilot en eigenlijk aan AI in het algemeen. Wanneer je een prompt (opdracht) invoert, gaat AI op dat moment de oplossing analyseren. Dat betekent dat het systeem niet-deterministische antwoorden geeft: wanneer je twee keer dezelfde vraag invoert, hoeft het antwoord niet exact hetzelfde te zijn. Dat maakt AI gevoelig voor fouten. Controleer daarom altijd zelf of het gedane werk door AI ook daadwerkelijk klopt. Daarnaast hebben we te maken met privacy. Wanneer je gebruikt maakt van open chatbots zoals ChatGPT, geef je je gegevens aan die partij en kan die data (inmiddels met toestemming) worden gebruikt om de AI te trainen. Bij Microsoft Copilot werkt dit iets anders. De gegevens blijven in jouw Microsoft account en alles wat je invoert wordt niet gebruikt voor de trainingen van het AI model. Een aantal andere verschillen in privacy tussen ChatGPT en Copilot op een rijtje:
- Persoonlijke gegevens worden bij ChatGPT opgeslagen wanneer je een account aanmaakt. Bij Copilot wordt alleen de informatie uit je al bestaande Microsoft 365 account opgeslagen;
- Alle gebruiksgegevens zoals IP adressen, bezoeken en clicks worden door ChatGPT opgeslagen. Samen met het gebruik van cookies en analytics wordt er verbeterde service aangeboden. Bij Copilot worden al deze gegevens ge-encrypt;
- Persoonlijke informatie over conversaties met de chatbot wordt door ChatGPT gebruikt om services te verbeteren, maar ook om misbruik en illegale activiteiten tegen te gaan. Copilot gebruikt vooral technische gegevens om de service te verbeteren en kan persoonlijke data over conversaties gebruiken om misbruik en illegale activiteiten te blokkeren.
Kosten van Microsoft Copilot
Copilot kan makkelijk worden geïntegreerd in je huidige Microsoft 365 account. Daar komt dan ook support, compliance en beveiliging bij.
Concluderend kan Copilot een goede oplossing zijn voor efficiëntere bedrijfsprocessen. Helaas is AI nog niet zo ontwikkeld dat het ook foutloos is en moet je altijd op je hoede zijn voor fouten. Een voordeel van Copilot is wel dat het qua privacy een stuk gemoedelijker is dan andere AI oplossingen. Ben je geïnteresseerd in een Copilot uitbreiding in jouw Microsoft 365 account? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten kunnen je helpen bij de integratie zonder dat je er iets van merkt.